Noticies

FSIE PROMOU LA INCLUSIÓ SOCIAL DE LES PERSONES AMB SÍNDROME DE DOWN

Portada Insta Dia Sindrome Down 1080x1080 CatEn FSIE donem suport a la campanya de conscienciació que realitzen diferents associacions per a visibilitzar la diversitat i promoure els drets i la inclusió social de les persones amb Síndrome de*Down (SD) el 21 de març, Dia Internacional de la Síndrome de Down. La Síndrome de Down és una afecció que implica tenir un cromosoma extra o una part, en comptes dels dos, en el cromosoma número 21 (d'aquí la data seleccionada). Es caracteritza per un grau variable de discapacitat intel·lectual i un aspecte físic recognoscible, a més de tenir major predisposició a problemes de cor, aparell digestiu i sistema endocrí. A Espanya, hi ha més de 33.000 persones actualment amb aquesta alteració genètica, segons l'associació Down Espanya, una de les més destacades del nostre país.

Precisament, aquesta associació ha triat per a la campanya de 2023 el lema “No som un estereotip, som molt més” per a canviar la manera de veure a les persones que el pateixen. “Una mirada que sovint està carregada d'estereotips i prejudicis. Generalitzacions com que totes les persones amb SD són afectuoses i bones i algunes més negatives, com que no tenen ambicions vitals”, argumenta l'organització. A FSIE estem compromesos a treballar pel reconeixement dels drets de totes les persones i, especialment, en els relatius al dret a l'ensenyament i l'atenció a persones amb persones amb diferents capacitats. “D'aquí la importància de posar l'accent en el foment de valors constructius com el respecte, l'empatia i la solidaritat, en aquest segment de la societat”, assenyala el secretari general de FSIE, Jesús Pueyo. 

Les administracions públiques han de dotar de recursos humans i materials suficients als centres per a garantir una atenció adequada per a aquest alumnat. No obstant això, segons assenyala, “en qualsevol cas, cal respectar que les famílies puguin triar un centre específic d'educació especial si ho consideren més convenient per als seus fills”. El seu argument al·ludeix al futur dels menors: “Tots volem afavorir la inclusió plena i efectiva dels alumnes amb necessitats especials en la societat. Però, a vegades, el que no es té en compte, és que si aquests creixen en centres on no poden rebre l'atenció que necessiten per a desenvolupar-se correctament, s'està afavorint l'efecte contrari”, conclou. 

FSIE DONA SUPORT A LA CAMPANYA INTERNACIONAL DE VISIBILITAT DE LES MALALTIES MINORITÀRIES

Minoritàries 2023La Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament (FSIE) dona suport a la campanya de visibilitat de les malalties minoritàries el 28 de febrer, sol·licitant a les administracions públiques un major compromís en la recerca i tractament. Ens unim en aquest dia a les associacions que reivindiquen els drets de les persones afectades i de les seves famílies.
 
La Federació Espanyola de Malalties Rares (FEDER) ha triat el lema "Fes que el temps vagi al nostre favor", en al·lusió al fet que cal que les autoritats públiques garanteixin una atenció eficaç en el diagnòstic de les malalties minoritàries, que es pot demorar "fins a quatre anys". Aquest temps en el qual el pacient no té un diagnòstic concret a la seva malaltia i malestar afegeix incertesa i sofriment a la malaltia, un temps que FEDER considera es pot reduir amb un compromís major en els recursos que es destinen.
 
Es considera "malaltia minoritària" aquella malaltia que afecta a menys d'un 0,05% de la població i sobre la que existeix en molts casos un gran desconeixement, a vegades ni tan sols hi ha casos documentats i la malaltia "no existeix" en la teoria.
 
Aquestes malalties menys freqüents poden ser de molts tipus, algunes degeneratives. FEDER estima que hi ha més de 7.000 tipus d'aquestes malalties rares.
 
El dia es celebra des de 2008 per diverses associacions. L'Organització Europea per a les Malalties Rares (EURORDIS) va decidir visibilitzar-les en aquest dia i el 29 de febrer en els anys de traspàs, ja que es tracta d'una data especial, ja que el mes de febrer és diferent.
 
Des de FSIE enviem un missatge de suport a totes les institucions que es dediquen a la cura i millora de la qualitat de vida dels pacients, reconeixent la seva gran labor i compromís, i enviem un missatge d'alè i esperança a les persones afectades i les seves famílies: no esteu soles en aquesta lluita.
 
En el marc d'una societat igualitària i plural, com la que volem construir a FSIE, sol·licitem a les administracions públiques una major implicació en els fons dirigits a tractar qualsevol malaltia, agilitzant el procés de diagnòstic per a proporcionar un tractament adequat al més aviat possible.
 
D'altra banda, recordem a les administracions públiques el compromís del nostre sindicat amb els centres d'educació especial, centres assistencials i centres especials d'ocupació, ja que permet a nombrosos alumnes rebre una educació i atenció personalitzades a les seves necessitats i tenir un treball digne, que ajudi a garantir uns ingressos suficients per a viure amb més autonomia. 
 

Convidem a totes les persones interessades en aquesta mena de malalties minoritàries a seguir avui les iniciatives que es realitzen per a informar i conscienciar. En el calendari de FEDER, es recullen algunes d'aquestes iniciatives, com a carreres solidàries, ponències, festes, manifestos o la presentació d'un llibre dirigit als pares. https://www.enfermedades-raras.org/actualidad/agenda

FSIE DEMANA UN MAJOR COMPROMÍS I ATENCIÓ PER A LES PERSONES AMB ASPERGER

Cartell Asperger 2023La Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament (FSIE) fa costat a les organitzacions nacionals internacionals que visibilitzen el 18 de febrer el Dia Internacional de les Persones amb Síndrome d'Asperger. Com a organització compromesa amb els drets de les persones amb diferents capacitats, animem a tota la societat a reflexionar sobre la diversitat i la inclusió i reivindiquem una major atenció per a l'alumnat amb necessitats especials.
 
La Síndrome d'Asperger és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta principalment el processament de la informació, al llenguatge i a la interacció social. La comunitat mèdica considera que és un tipus de Trastorn de l'Espectre Autista, si bé reconeix que presenta diferències amb l'autisme típic.
 
Autisme Espanya, associació de referència al nostre país a l'hora de visibilitzar al col·lectiu, celebra el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger amb una campanya de comunicació que té com a lema “Fes espai a les persones amb Asperger”, el mateix misssatge des de fa diversos anys per a una major repercussió en la societat i en les xarxes socials, amb l'etiqueta “#HazEspacio”/ "#FesEspai".
 
Des de FSIE donem suport a aquesta campanya de conscienciació social per a posar en el focus a les persones amb Asperger i les seves famílies i convidar, d'una banda, als diferents agents socials a promoure l'empatia i la solidaritat amb totes les persones, i a les administracions públiques a implicar-se d'una manera més concreta, amb mesures que garanteixin una major atenció formativa i sanitària.
 
Pel que fa als centres educatius, animem als professionals al fet que practiquin aquests mateixos valors esmentats que facilitin la inclusió de tots i al fet que els impulsin entre l'alumnat. Així mateix, els convidem que s'informin i al fet que informin a l'aula sobre aquesta mena de trastorn.
 
A les administracions públiques, sol·licitem orientadors escolars per a totes les etapes escolars per a observar a temps conductes específiques que en edats més avançades puguin ocasionar més problemes als alumnes i al seu entorn. Des de FSIE considerem fonamental aquesta figura per al benestar de tota la comunitat educativa i, en primer lloc, de l'alumnat.
 
Més informació: 
 
Segons l'associació Autisme Espanya, les persones amb Síndrome d'Asperger presenten un trastorn neurobiològic que afecta principalment la manera de comunicar-se i de relacionar-se amb altres persones.
 
El 1944, un doctor austríac, Hans Asperger, va ser el primer a documentar el trastorn, més freqüent en homes: avui es xifra en tres o quatre vegades més que en dones. Va observar que hi havia nens amb intel·ligència i un desenvolupament del llenguatge normal, que no obstant això tenia dificultats greus en l'àmbit de la interacció social. Les persones amb Asperger tendeixen a tenir patrons de parla estranys com un llenguatge xifrat o robòtic, dificultat per a interpretar les situacions socials, les emocions i el llenguatge corporal, les ironies i les metàfores (tot allò que no és literal) i unes certes dificultats en la coordinació dels seus moviments (solen ser més maldestres).
 
Així mateix, es considera que les persones que pateixen el trastorn tenen obsessions i preocupacions sobre temes concrets, així com una concentració més limitada.
 
La síndrome es diu així en honor al doctor. Si bé al principi va ser tractat com una patologia pròpia en el Manual Estadístic de Diagnòstic de Trastorns Mentals (DSM), des de 2013 s'ha inclòs dins del Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), encara que es considera que la major part dels pacients amb Asperger són autistes d'“alt funcionament”, amb una capacitat d'intel·ligència mitjana o superior a la mitjana de la població.
 

A continuació, compartim els materials que hem preparat a FSIE per a la campanya.

 

Material gràfic:
 

Banner per a pàgina web

FSIE ES COMPROMET AMB LA CAMPANYA D'ESCOLARITZACIÓ EN LES LLARS PRIVADES PER AL PROPER CURS 2023/2024

Matriculació 0 3 anys 2023 FSIE CAT    Des de FSIE-CAT mostrem el nostre compromís amb la Campanya d'Escolarització a les Llars Privades per al pròxim curs 2023/2024. Aquest any resultarà especialment difícil i convuls arran del probable efecte crida de la gratuïtat total del P2 en les llars municipals. Aquest fet està posant al sector privat i als seus professionals a prova i considerem, més necessari que mai, posar en valor la professionalitat, dedicació i compromís de tots els que exerceixen la seva labor en els centres privats d'Educació Infantil. Creiem que, en defensa dels nostres llocs de treball i durant aquest procés d'escolarització, hem d'incidir entre tots en la importància del respecte a la llibertat d'elecció de les famílies envers l'educació dels seus fills.
    Per això, i perquè creiem que en defensa d'aquesta llibertat i de la pluralitat del nostre sistema educatiu ha de garantir-se que les famílies puguin triar un centre privat com a opció de formació, us remetem la Campanya d'Escolarització 2023 que hem elaborat amb l'objectiu de posar en valor la gran feina que exercim els professionals d'aquests centres compromesos amb oferir una educació de qualitat, personalitzada i adequada a les necessitats dels nostres alumnes.
    Com cada any, us convidem a col·laborar en la seva difusió i ens posem a la vostra sencera disposició per a aconseguir transmetre aquest missatge a tota la societat.
 
Material adjunt:
 
 

FSIE DONA SUPORT A LA INICIATIVA PER A VISIBILITZAR EL CÀNCER INFANTIL EL 15 DE FEBRER

Instagram Día Internacional del Cáncer Infantil La Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament (FSIE) s'adhereix a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en la seva campanya de conscienciació i visibilitat del càncer infantil avui 15 de febrer. Aquest dia, des de 2018, és una data en la qual es busca que tots els països del món posem el focus en aquesta malaltia per a estar millor preparats.

Hem triat com a lema: "Junts som més forts contra el càncer infantil", el nom de l'esdeveniment que va organitzar l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) a París amb motiu del Dia contra el Càncer, el 4 de febrer de 2023. Estem convençuts que la unió, la solidaritat i l'esforç conjunt és la millor fórmula per a reduir les conseqüències d'aquesta realitat tan terrible per als infants i les seves famílies.

Primera causa de mort en menors en països desenvolupats

Segons les dades de l'OMS, en el món hi ha prop de 400.000 menors de 19 anys malalts per alguna mena de càncer, sent les leucèmies, els càncers cerebrals, els limfomes i tumors sòlids com el neuroblastoma i els tumors de Wilms els més comuns.

Segons les dades de la Federació Espanyola de Pares amb nens amb Càncer, a l'Estat es diagnostiquen més de 1.500 casos nous cada any i 3.000 infants moren per aquesta causa a Europa cada any. No obstant això, la medicina aconsegueix que la major part dels pacients sobrevisqui. L'associació, referent al nostre país i en actiu des de 1990, estima que prop del 80% de pacients de 0 a 14 anys sobreviuen.

Visibilitzar el càncer infantil

En el sector educatiu, des de FSIE posem èmfasi en conscienciar sobre la malaltia, animant al claustre docent al fet que informi a l'alumnat sobre la mateixa i inculqui valors com a empatia i suport als alumnes que ho pateixen. És important que des de les aules fomentem actituds d'integració i suport amb tots aquells que travessen dificultats, com és el cas dels nens i nenes amb càncer.

"No podem subestimar l'efecte que té per als alumnes l'acolliment positiu del seu ambient escolar", assenyala Jesús Pueyo, secretari general de FSIE.

Al mateix temps, com en ocasions anteriors, reiterem a les administracions públiques la necessitat d'incorporar personal d'infermeria a tots els centres educatius amb la finalitat que aquests disposin de l'atenció sanitària necessària.

Més informació sobre el càncer infantil:

L'OMS aporta en la seva pàgina web més detalls del que coneixem sobre el càncer en menors. Així, apunta que “a diferència del que succeeix amb el càncer en els adults, es desconeixen les causes de la immensa majoria dels casos de càncer infantil. S'han realitzat molts estudis per a tractar de determinar-les, però a aquestes edats hi ha molt pocs càncers causats per factors ambientals o lligats a la manera de vida”. Per a disposar de major coneixement sobre les causes, l'OMS incideix en la necessitat d'investigar més a fons.

Així mateix, afegeix que “atès que en general no és possible prevenir el càncer en els infants, l'estratègia més eficaç per a reduir la càrrega de morbiditat i millorar l'evolució clínica és centrar-se en un diagnòstic precoç i correcte, seguit d'un tractament eficaç i científicament contrastat que s'acompanyi de mesures de suport personalitzat”. Com en el cas dels adults, com més aviat millor es diagnostiqui la malaltia, augmenten les possibilitats de supervivència i el tractament tendeix a ser menys agressiu.

Per a guiar l'acció dels governs i orientar-los en la seva lluita contra aquesta malaltia, l'OMS ha elaborat un programa específic anomenat CureAll ("Curar-los a tots"). La iniciativa va partir de la col·laboració de l'Hospital de Recerca per a infants Sant Judes el 2018 i, entre altres mesures, el 2021 van posar en marxa la Plataforma Mundial per l'Accés a Medicaments contra el Càncer Infantil per a procurar un subministrament ininterromput de medicaments contra el càncer infantil de qualitat garantida.

NOU ACORD DE COL·LABORACIÓ DE FSIE AMB LA UOC

Logo UOC HorizontalLa Universitat Oberta de Catalunya (UOC) atorga condicions especials per als afiliats de FSIE per a poder cursar una gran varietat d'estudis.

Mitjançant un acord de col·laboració, la Universitat ofereix progames formatius en múltiples àrees: màsters, executive education, postgraus, graus, especialitzacions i molt més. A més, perquè resulti més còmode, la modalitat és 100% en línia.
Totes dues institucions busquem formar als professionals i dotar-los de les millors eines laborals.
Gràcies a l'acord amb FSIE, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ofereix descompte entre el 10 o 25%, segons la modalitat del curs triat. En els màsters propis, postgraus i especialitzacions, un 20% per a les matrícules realitzades fins al 17 de gener i un 10% fins a l'1 de març; en els màsters universitaris i graus oficials, un 10% en la matrícula fins a l'1 de març i sempre en rematrícules; i en cursos d'idiomes, FP i altres, un 10%. També hi ha descomptes d'un 25% fins al 17 de gener i un 15% fins a l'1 de març en el Màster Universitari en dificultats de l'aprenentatge i trastorns del llenguatge i en el Diploma de Postgrau "Docència en línia".
 
Més informació:

FSIE ANIMA A FOMENTAR LA INCLUSIÓ I DEFENSA LES MILLORES EN ELS CENTRES D'ATENCIÓ A LA DISCAPACITAT EN EL DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL

Cartel A3 Dia de la Discapacidad Cat 03 Dic 2022

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

També convidem als professionals de tots els centres educatius a educar als estudiants en el respecte i l'acceptació de la diversitat perquè coneixem el potencial d'allò que ensenyem a l'aula i l'impacte en els menors. Totes les persones som diferents, però tenim aspectes comuns, que ens germanen. Tots tenim talent i capacitats i educar en el respecte i la inclusió facilita que es redueixin els estereotips negatius cap a les persones amb capacitats diferents de cara a una societat realment integradora.

FSIE DESTACA LA IMPORTÀNCIA DE L'EDUCACIÓ PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

Cartel A3 Dia eliminación Violencia Mujer 25 Nov 2022 BalFSIE dona suport a un any més la iniciativa promoguda per l'Organització de Nacions Unides (ONU) i altres organismes internacionals i visibilitzar el Dia de l'Eliminació de la Violència contra la Dona el 25 de novembre fins al 10 de desembre. La data reivindica un conjunt d'accions dirigides a conscienciar, prevenir i abordar el problema que suposa la violència cap a les dones.
 
A FSIE hem triat el lema “Per la igualtat, eduquem en el respecte” en al·lusió al fet que per a aconseguir una societat equitativa aquesta ha de basar-se en el respecte entre tots.
 
L'educació, clau
 
Així mateix, som coneixedors que l'educació juga un paper fonamental en la formació de les futures generacions de ciutadans i, per això, animem als centres educatius al fet que promoguin accions de conscienciació i altres activitats per a evitar qualsevol manifestació de violència cap a altres persones, per raó de gènere i altres causes. Recordem que les escoles són un lloc de referència per als menors i que el que s'ensenya i impulsa en els centres té un impacte notable en el creixement i conducta dels alumnes.
 
Tenim clar que “l'educació és la millor eina per a combatre la violència” i apel·lem a la responsabilitat dels centres i els professionals a formar als estudiants amb respecte i cuidant que no es reprodueixin formes de violència.
 
La discriminació existeix en l'àmbit físic, que és l'expressió més visible, però també en el pla psicològic i emocional. I potser en aquest punt és en el qual es necessiti una major atenció, puix que pot passar desapercebuda.
 
La violència contra les dones en xifres
 
L'ONU publica que la major part de la violència contra les dones a nivell mundial és perpetrada pels seus marits o parelles íntimes o per part dels seus exmarits o exparelles: “més de 640 milions de dones majors de 15 anys han estat objecte de violència de parella (el 26% de les dones de majors de 15 anys)”. També apunta que gairebé una de cada quatre adolescents de 15 a 19 anys (24%) que ha mantingut una relació de parella ha experimentat violència física i/o sexual per part de la seva parella o marit.
 
L'ONU continua informant que, durant el 2020, al voltant de 81.000 dones i nenes van ser assassinades, unes 47.000 d'elles, (és a dir, el 58%), a les mans de les seves parelles o familiars. La majoria d'aquests assassinats van ocórrer en països poc desenvolupats, igual que la major part dels casos d'assetjament sexual.
 
A Espanya, segons les dades publicades al portal web de la Delegació del Govern del Ministeri d'Igualtat contra la Violència de Gènere, aquest any 2022, 38 dones han estat assassinades, deixant 26 infants orfes.
 
Pautes d'actuació 
 
L'OMS ha realitzat un exhaustiu Manual de Prevenció de la violència a l'escola que permet als docents aprofundir en com actuar davant situacions de violència a les aules i en la resta dels espais educatius. El manual inclou una sèrie de propostes per als professors, que van des de la realització d'activitats com a enquestes per a conèixer la percepció i sentiments dels estudiants sobre aquest tema fins a altres enfocades a dotar-los de recursos per a saber com reaccionar o intervenir d'una manera adequada.
 
A més, ofereix diversa informació genèrica sobre aquest dia en la seva pàgina web, incloent-hi dades estadístiques a nivell internacional, vídeos i articles en els quals es consciencia sobre aquesta mena de violència i en els quals s'al·ludeix directament a les dones que la sofreixen.
 
Atenció professional per a anticipar-se
 
A més d'aquestes recomanacions que realitzen des dels organismes internacionals i de les accions de conscienciació, des de FSIE considerem important la figura dels orientadors escolars com una de les mesures més eficaces per a prevenir i atallar a temps els casos d'assetjament o discriminació, perquè entenem que ajuden a conèixer abans aquestes situacions que se solen agreujar amb el pas del temps, minvant l'autoestima de les víctimes i, per tant, la seva capacitat de protegir-se de les agressions.
 
La nostra organització sol·licita a les Administracions Públiques la implantació d'orientadors escolars per a tots els centres educatius, públics i concertats, en tots els nivells educatius, des d'Educació Infantil fins a Batxillerat i Formació Professional, perquè en l'actualitat és insuficient. Algunes Comunitats Autònomes ja han incorporat la seva presència en els centres, però considerem que aquesta no hauria de ser un luxe d'unes poques, sinó una realitat en totes, ja que el problema es produeix en totes les províncies i comunitats sense distinció del Govern que la dirigeixi.
 

Com ha fet i farà sempre, FSIE secunda de manera ferma la igualtat de totes les persones, la tolerància i la inclusió com a fórmules per a garantir una convivència desitjable i sana.