Noticies

FSIE CELEBRA EL DIA MUNDIAL DE LA SEGURETAT I LA SALUT RECLAMANT QUE ES RESPECTIN TOTES LES CONDICIONS LABORALS

Dia salut i seguretat en el treball 2023A FSIE ens unim un any més a les reivindicacions pel Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball el 28 d'abril per a promoure la prevenció dels accidents i les malalties professionals a tot el món.

Com a organització sindical que defensa els drets dels professionals dels centres de l'ensenyament concertat i privat i de l'atenció a persones amb discapacitat, enviem un missatge a tota la societat, i especialment a les administracions públiques i a les organitzacions patronals, que “totes les condicions laborals importen”, no sols les salarials.

Aquesta data que va començar a celebrar l'Organització Internacional del Treball (OIT) el 2003 és una campanya de “sensibilització destinada a centrar l'atenció internacional sobre com la creació i la promoció d'una cultura de la seguretat i la salut pot ajudar a reduir el nombre de morts i lesions relacionades amb el treball”.

Des de FSIE recordem, en línia de la postura de la OIT, que la pandèmia i les noves tecnologies han canviat la manera de treballar, modificant alguns aspectes com és la relació amb la tecnologia i la irrupció massiva del teletreball o els horaris, que sovint suposen unes jornades laborals més extenses, sense tenir en compte la conciliació familiar i el dret dels treballadors al descans.

Així mateix, la situació global ha afectat també una major intensificació del treball arran de les retallades de plantilla i a noves formes d'ocupació, com per exemple l'ocupació independent, la subcontractació o els contractes temporals. A FSIE recordem que les administracions públiques haurien de tenir en compte als professionals en la seva presa de decisions quan, per exemple, han publicat els currículums de les diferents etapes educatives a la fi de curs per a aplicar pocs mesos després, sense marge de temps.

Aquest tipus de decisions, creiem, anteposen interessos ideològics al benestar del personal dels centres i en conseqüència tenen el nostre rebuig, com ja hem expressat en repetides ocasions. Tampoc es garanteix la salut dels professionals en els centres educatius concertats, privats i d'atenció a la discapacitat  ja que no es milloren les condicions d'adaptació climatològica a l'aula per a fer front a les temperatures més extremes en els mesos d'estiu i hivern. Són decisions que afecten també l'alumnat i que des FSIE defensem.

Totes aquestes condicions importen. Continuem treballant perquè millorin.