Noticies

FSIE DEMANA UN MAJOR COMPROMÍS I ATENCIÓ PER A LES PERSONES AMB ASPERGER

Cartell Asperger 2023La Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament (FSIE) fa costat a les organitzacions nacionals internacionals que visibilitzen el 18 de febrer el Dia Internacional de les Persones amb Síndrome d'Asperger. Com a organització compromesa amb els drets de les persones amb diferents capacitats, animem a tota la societat a reflexionar sobre la diversitat i la inclusió i reivindiquem una major atenció per a l'alumnat amb necessitats especials.
 
La Síndrome d'Asperger és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta principalment el processament de la informació, al llenguatge i a la interacció social. La comunitat mèdica considera que és un tipus de Trastorn de l'Espectre Autista, si bé reconeix que presenta diferències amb l'autisme típic.
 
Autisme Espanya, associació de referència al nostre país a l'hora de visibilitzar al col·lectiu, celebra el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger amb una campanya de comunicació que té com a lema “Fes espai a les persones amb Asperger”, el mateix misssatge des de fa diversos anys per a una major repercussió en la societat i en les xarxes socials, amb l'etiqueta “#HazEspacio”/ "#FesEspai".
 
Des de FSIE donem suport a aquesta campanya de conscienciació social per a posar en el focus a les persones amb Asperger i les seves famílies i convidar, d'una banda, als diferents agents socials a promoure l'empatia i la solidaritat amb totes les persones, i a les administracions públiques a implicar-se d'una manera més concreta, amb mesures que garanteixin una major atenció formativa i sanitària.
 
Pel que fa als centres educatius, animem als professionals al fet que practiquin aquests mateixos valors esmentats que facilitin la inclusió de tots i al fet que els impulsin entre l'alumnat. Així mateix, els convidem que s'informin i al fet que informin a l'aula sobre aquesta mena de trastorn.
 
A les administracions públiques, sol·licitem orientadors escolars per a totes les etapes escolars per a observar a temps conductes específiques que en edats més avançades puguin ocasionar més problemes als alumnes i al seu entorn. Des de FSIE considerem fonamental aquesta figura per al benestar de tota la comunitat educativa i, en primer lloc, de l'alumnat.
 
Més informació: 
 
Segons l'associació Autisme Espanya, les persones amb Síndrome d'Asperger presenten un trastorn neurobiològic que afecta principalment la manera de comunicar-se i de relacionar-se amb altres persones.
 
El 1944, un doctor austríac, Hans Asperger, va ser el primer a documentar el trastorn, més freqüent en homes: avui es xifra en tres o quatre vegades més que en dones. Va observar que hi havia nens amb intel·ligència i un desenvolupament del llenguatge normal, que no obstant això tenia dificultats greus en l'àmbit de la interacció social. Les persones amb Asperger tendeixen a tenir patrons de parla estranys com un llenguatge xifrat o robòtic, dificultat per a interpretar les situacions socials, les emocions i el llenguatge corporal, les ironies i les metàfores (tot allò que no és literal) i unes certes dificultats en la coordinació dels seus moviments (solen ser més maldestres).
 
Així mateix, es considera que les persones que pateixen el trastorn tenen obsessions i preocupacions sobre temes concrets, així com una concentració més limitada.
 
La síndrome es diu així en honor al doctor. Si bé al principi va ser tractat com una patologia pròpia en el Manual Estadístic de Diagnòstic de Trastorns Mentals (DSM), des de 2013 s'ha inclòs dins del Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), encara que es considera que la major part dels pacients amb Asperger són autistes d'“alt funcionament”, amb una capacitat d'intel·ligència mitjana o superior a la mitjana de la població.
 

A continuació, compartim els materials que hem preparat a FSIE per a la campanya.

 

Material gràfic:
 

Banner per a pàgina web