Convenis

TAPA NOTICIA SIGNATURA XI CONVENI

XI Conveni de la Concertada

      El proppassat divendres, 14 de desembre, es va signar el XI Conveni col·lectiu autonòmic de Catalunya sostingut total o parcialment per fons públics, on la principal novetat és el desbloqueig del pagament del Premi de Fidelitat. Aquest desbloqueig no significa res més que, després de les “magnífiques” negociacions entre els sindicats majoritaris del sector i la patronal; s’ha eliminat definitivament aquest dret.

      Amb l’acord de Govern 26/2012, de 10 d’abril, la Generalitat de Catalunya va deixar de fer-se càrrec de l’abonament del premi de fidelitat; un compromís adquirit des del 1988. Aquesta decisió unilateral, quines reaccions va provocar per part dels sindicats amb representativitat al Conveni? Senzillament; cap. La responsabilitat del pagament del premi va caure d’un dia per l’altre al terrat de les titularitats dels centres. Tot esperant que “les condicions econòmiques milloressin”, tal i com indicava la Generalitat en el comunicat del seu acord, només es va decidir signar el X Conveni, on s’establia la suspensió del pagament. I avui, ja sabem com ha acabat la història; es paga com bonament es pugui posant el topall a data 31 de desembre de 2018 i fora. Un dret menys per a la concertada. I, això sí; tots els sindicats signants es congratulen perquè han trobat la solució “menys dolenta” després d’anys molt durs de negociacions i d’incertesa. Haurem de donar les gràcies?

      La pública, s’hagués permès el luxe de deixar-se’l perdre? Perquè els sindicats majoritaris a la concertada, presents també al sector públic, ens mobilitzen quan s’han de reclamar drets que afecten a la pública? Perquè, des del 2012 fins al 2018, ningú ens ha cridat a mobilitzar-nos per recuperar el premi?

      La resposta és ben senzilla; tenen dobles interessos. Per a ells la concertada no interessa a nivell de discurs o publicitat sindical; no ven. Quan ens mobilitzen amb la pública la paraula concertada no surt enlloc, ens posen al sac dels “serveis públics”. Portar al carrer manifestacions a favor de drets de la concertada els faria perdre delegats i afiliats al sector públic.

En aquest sentit, FSIE ho té molt clar;

                                  DEFENSEM ÚNICA I EXCLUSIVAMENT ELS DRETS I INTERESSOS DE LA CONCERTADA.

      Ara estan tots molt contents i ens venen el triomf, però el sector té un bon mal de cap per poder fer efectiu el Premi, el clima s’encresparà i els treballadors no en tenen cap culpa. És un dret que els corresponia per la seva dedicació i que mai més tindran perquè l’aixeta s’ha tancat i ningú s’ha esforçat prou per tornar-la a obrir.

      Juguen amb el desconeixement de les generacions més joves de la concertada i la por a reclamar el que és nostre no sigui que, “tal i com estan les coses laboralment”, encara en sortim escaldats. Els que porten 9 anys i 11 mesos de dedicació o menys, són la primera generació de mestres als que no se’ls reconeix ni reconeixerà mai la seva dedicació a l’escola mitjançant aquest premi i hauran de mirar a la cara al company que té alguna cana més i que ha cobrat uns diners ben merescuts i que ell, per entrar a treballar un dies més tard, no hi té dret.

                                          Perdrem drets i estem tots molt contents! Si algú ens ho pot explicar....

      Sempre estarem a favor de qualsevol millora, però no ens convenç el “caramelet” que ens han posat a la boca amb les millores en els permisos. Unes millores en els permisos que, a la pràctica en moltes escoles, ja s’atorgaven de manera bastant normalitzada. És a dir, no suposaran cap desgavell en el funcionament dels centres i titularitats. Trobem a faltar: un bon acord per la jubilació parcial, com s’ha aconseguit en altres comunitats autònomes i també en altres sectors; la reducció de jornada lectiva per a majors de 55 anys, com tenen a la pública; el retorn del primer estadi als 6 anys, etc.

        Des de FSIE-CAT treballem per millorar la nostra representativitat i sumar esforços que mitjançant els valors i les idees del sindicalisme independent i professional ens permetin defensar amb fermesa els teus drets.

 

Documents adjunts:

Quantitats i terminis del pagament dels quinquenis

Novetats en els permisos

pas4
tapa web butlletí 9

 

 

 

Hi ha 36 convidats/des i cap membre en línia

 

cartell juliol
p1

 

oasispertotlany